Zlewozmywak to jeden z podstawowych elementów wyposażenia kuchni. Na rynku znajdziemy wiele rodzajów tych urządzeń. Różnią się one między sobą budową, sposobem montażu, materiałem. Oto krótki przewodnik, który pomoże wybrać idealny zlew do każdej kuchni. Poznaj podstawowe kryteria podziału zlewozmywaków.
Kryterium pierwsze – liczba komór zlewozmywaka
Pierwszą rzeczą, jaką należy rozważyć, planując zakup zlewozmywaka, jest jego budowa. Do wyboru mamy kilka rodzajów. Tani i kompaktowy zlew jednokomorowy sprawdzi się w przypadku kawalerki. Dzięki niemu zaoszczędzimy cenne miejsce w małej kuchni, a niewielka ilość naczyń do zmywania nie da się nam we znaki. Jest to dobre rozwiązanie także dla posiadaczy zmywarki. Zlew półtorakomorowy wzbogacony jest o niewielką komorę pomocniczą, umożliwiającą ustawienie takich akcesoriów jak sitko czy durszlak. Natomiast jeśli nie brakuje nam miejsca w kuchni, lepiej zdecydować się na montaż zlewu o dwóch komorach lub też nawet wersji dwukomorowej powiększonej o dodatkową mniejszą komorę. Każdy z wymienionych rodzajów zlewu może posiadacz także ociekacz na umyte naczynia.
Kryterium drugie – sposób montażu zlewozmywaka
Niezależnie od rodzaju, zlewozmywaki mogą być montowane na kilka sposobów. Po pierwsze, mogą być wpuszczane w blat. Po drugie, istnieją modele nakładane. Trzecim rozwiązaniem jest podwieszanie. Nieco odmienną kategorią są specyficzne zlewy przeznaczone do montażu narożnikowego.
Kryterium trzecie – materiał zlewozmywaka
Kupując zlewozmywak, nie unikniemy konieczności zapoznania się z różnymi materiałami, używanymi do ich produkcji. Urządzenia stalowe są stosunkowo niedrogie i wytrzymałe. Na rynku znajdziemy modele o różnym sposobie wykończenia. Mniej popularne są obecnie zlewy emaliowane, podatne na zarysowania i powstawanie odprysków. Ostatnio coraz popularniejsze są zlewozmywaki kompozytowe, wykonane z żywic poliestrowych, wzmacniane włóknem szklanym. Są nie tylko lekkie, ale jednocześnie wytrzymałe i łatwe w utrzymaniu czystości. Bardzo estetyczne są zlewy granitowe. Ich wadą może być jednak wysoka cena czy znaczny ciężar. Podobnie eleganckim wyglądem cechują się urządzenia ceramiczne. Są one trwałe i odporne na działanie wysokich temperatur; łatwo utrzymać je w czystości.
Na co jeszcze zwrócić uwagę, wybierając zlewozmywak?
Kupując zlewozmywak, warto dokładnie przemyśleć także wymiary urządzenia. Na rynku dostępne są zlewy o bardzo zróżnicowanej głębokości, długości i szerokości. Nie zaszkodzi również od razu uwzględnić takie szczegóły jak dozownik na płyn do mycia naczyń, akcesoria (sitko, durszlak, ociekacz).
Zlewozmywak to niezbędne wyposażenie kuchni. Warto kupić urządzenie odpowiednio duże, umożliwiające wygodne umycie naczyń. Przydatne są niewielkie komory dodatkowe, pozwalające na rozmrożenie zapasów z zamrażarki, opłukanie owoców i wiele innych czynności. Wybierając zlew, warto uwzględnić jego budowę (ilość komór), wielkość, sposób montażu oraz materiał – i to zarówno pod kątem cech praktycznych, jak i estetyki.
właśnie jesteśmy na etapie wyboru zlewozmywaka, zdecydujemy się chyba na kamienny czy to dobry pomysł ?